Üdvözlünk a Biblia Szövetség Egyesületnél! Kövess Facebookon facebook 161, iratkozz fel RSS-re feed1, olvasd német de flag1 vagy angol EN Flag1 nyelvű összefoglalóinkat!

www.bibliaszov.hu

Programok

szept.
30

szept. 30. 10:00 - 17:00

okt.
7

okt. 7. 9:00 - 15:00

okt.
7

okt. 7. 10:00 - 16:00

okt.
7

okt. 7. 10:00 - 16:00

Mavericks - Ahol a hullámok születnek

Mavericks s copySzombat délután egymásra nézünk a fiammal, és hirtelen ugyanaz az ötletünk támadt. Tartsunk családi mozidélutánt, és keressünk egy izgalmas filmet. A Mavericks – Ahol a hullámok születnek című mozit választottuk, és nem bántuk meg!

A film megtörtént eseményeken alapul, a szörfösök körében áhítattal emlegetett fiatal szörfikon, Jay Moriarity életét dolgozza fel, aki 16 évesen azért került a magazinok címlapjára, mert meglovagolta Észak-Kalifornia partjai mentén, a Félhold-öböl (Half Moon Bay) környékén tomboló sokszor 20 méteres hullámokat. A hullámcsoda sokáig a szörfösök titka volt. Moriarity küzdelmekkel teli élete Curtis Hanson rendezői munkája nyomán – most először – közkinccsé vált.
A lélegzetelállítóan látványos felvételekben, szökőár méretű hullámokban bővelkedő film arra inspirál, hogy mélyre áss, nézz szembe félelmeiddel, és nem mellesleg minden korosztály számára remek alapul szolgál egy közös családi beszélgetéshez.

Ha nem tapasztalnánk magunk is, Jay Moriarity (Jonny Weston) életéből mindenképpen arra a következtetésre juthatunk, hogy az élet nehéz. Mi, emberek pedig úgy vagyunk teremtve, hogy izmaink és szellemünk csak akkor izmosodik, ha próbákban edzük, ha használjuk, és a határainkat feszegetjük. Csak ekkor tudjuk meg, mire vagyunk képesek valójában, és talán azt is, hogy miért születtünk.

Jayről, amikor először találkozunk vele a kaliforniai Santa Cruzban, nem gondolnánk, hogy hullámlovaglásra született. 12 éves korában elsodorja egy hullám, és egy helyi szörfös éppen jókor van jó helyen, hogy kimentse a hullámok halálos öleléséből. „Egy életre elhasználtad a szerencsédet!" – mondja neki a tapasztalt szörfös, amikor kiemeli a fiút a habokból. Jayt nem félemlíti meg a kaland, soha többé nem hagyja el az óceánt, csak ha nagyon muszáj. És nagyon muszáj, mert katonatiszt apja faképnél hagyta őt és az ezért alkoholmámorba menekülő anyját, Kristyt (Elisabeth Shue), akit rettegésben tart a munkanélküliség. Úgyhogy Jaynek pénzt kell keresnie, sőt iskolába is kell járnia. Egy éjjel azonban, amikor látja, hogy a helyi szörfikonnak számító Frostyt Hesson (Gerard Butler) – aki egyébként évekkel korábban megmentette életét – felpakolja szörfdeszkáját az autójára, akkor egy hirtelen jött ötlettel (titokban) felkapaszkodik a kocsira, hogy megnézze, hová tart rajongva tisztelt hullámlovasa. Amikor az autó végre megáll, már pontosan tudja, miről van szó. Amit lát, az a megszállott szörfösök sokáig titokban tartott legendája, a Mavericks, a világ talán legnagyobb tengerhulláma. A feltornyosuló vízoszlop hatalmas súllyal csap le a szörfözőkre, és ha valaki nincs felkészülve, akkora ütés érheti, mintha teljes erőből egy márványtömbbel vernék fejbe. A túléléshez legalább négy percet kell kibírni levegő nélkül a víz alatt.

Chasing mavericks-1A tinédzser Jay meggyőzi a fagyos stílusú Frostyt, tanítsa meg a hullámlovaglás minden rejtett titkára, hogy képes legyen megvalósítani álmát, vagyis meglovagolni a hírhedt Macerickset. A toronyházméretű hullámok meglovaglása azonban valóban istenkísértés. Frosty, aki végül kiváló mentornak bizonyul, eleinte nem biztos benne, hogy Jay képes lesz megoldani a feladatot, és abban is bizonytalan, vajon ő fel akarja-e vállalni a mentorálás fárasztó kihívásait. Végül Frosty felesége, a hihetetlenül kedves és türelmes Brenda (Abigail Spencer) figyelmezteti morcos férjét, hogy az emberek, akikkel életünk során találkozunk, nem véletlenül kerülnek közelünkbe. Lehet, hogy Frosty arra is született, hogy Jay mentora, és apja helyett apja legyen. A történetben nemcsak Jay alakul át, hanem mentora, Frosty is, aki rettenetes veszteségeket szenved. Jay pedig segít neki, hogy a sötétségből felemelkedjen, majd pedig legyen ereje továbblépni.

A tét nagy. A felkészítés során Frosty kezelésbe veszi a fiút az emberi lét minden síkján: fizikailag, értelmileg, érzelmileg, sőt a hit kérdéseivel is próbálkozik. Bár Frosty bevallja, jóllehet a hit nagyon fontos eleme a kiváló szörf-teljesítménynek, saját életében ezzel rengeteg gondja akadt. Frostynak a történet során szembesülni kell azzal a kérdéssel, vajon mi lesz azokkal, akik meghalnak?

Jay saját határait kezdi feszegetni úgy, ahogy soha azelőtt. A maga elé tűzött cél eléréséért olyan elszántsággal küzd, hogy nincs már sem kedve, sem ideje arra, hogy belekeveredjen a helyi erőszakoskodó banda életébe. Nem úgy a barátja, Blond (Davin Crittenden), akivel egykor együtt tanulták az első siklásokat. Blond illegális üzletelésekbe bonyolódik, és ezzel rossz irányba fordul az élete. Jay nagyon szereti barátját, de nem veszíti szem elől a kitűzött célt. Élete minden pillanatát teljességgel kihasználja, és nem engedi, hogy a csalódások és az átélt nehézségek megállítsák. Jay mer nagyot álmodni. Sok tekintetben igazi hős – bátran felnézhetünk rá.

Jaynek még félelmeivel is szembe kell néznie. Amikor katonatiszt apja faképnél hagyta őt és anyját, egy búcsúlevelet hagyott hátra, és az abban írtakkal megterhelte félelemmel a fiú szívét. Most ezeket az érzelmi hullámokat is meg kell szelídítenie, és közben a Mavericks meglovaglása egyben a felnőtté válás metaforájává is válik.

A történetben nem is Frosty, hanem a 16 éves Jay válik igazi példaképpé (ettől is olyan remek ez a film már a tizenévesek számára is). Édesanyjával való kapcsolatát igazi önfeláldozás jellemzi: törődik vele, így sokkal felnőttebbnek látszik már kezdetben is, mint anyukája.1026F mavericks 50p kk1

A történet legnagyobb erénye, hogy pozitív megerősítést ad ahhoz, hogy az életben érdemes küzdeni, és így kitartó munkával, odaszánással elérhetők az álmok.

A Mavericks szörfösei óriásokkal küzdenek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy Gerald Butler, a film egyik remek főszereplője majdnem megfulladt forgatás közben, mégis tovább dolgozott, így az eredmény olyan mozi lett, aminek hangulata és üzenete még napok múlva is felbukkan a gondolatainkban.

Persze vannak a filmben dramaturgiai és egyéb hiányosságok, de nagyvonalúan és bátran átléphetünk rajtuk a dráma üzenete miatt.

Végül álljon itt egy fontos figyelmeztetés: mindenképpen beszélgetnünk kell gyerekeinkkel a film megtekintése után! Jay okos, kitartó és lenyűgözően elszánt, amire vállalkozik, az veszélyes. Életét kockáztatja, hogy meghódítsa a hullámóriást. Mindezt akkor is keresztülviszi, ha az anyja nem egyezik bele. A filmben valódi hőst látunk, de ez a hős az életével játszik. Mi lesz, ha a gyermek a film hatására mindent feláldozva igyekszik meghódítani saját Mavericksét? Akkor is, ha a szülők nemet mondanak, vagy nemet kell mondaniuk. Erre a kérdésre nincs válasz a filmben, ezért – bármennyire is inspiráló a Mavericks – vigyázzunk, hogy a végén mi le ne pottyanjunk a saját szörfdeszkánkról!

  

Maveicks - Ahol a hullámok születnek

(Chasing Mavericks)

színes, feliratos, amerikai filmdráma,

116 perc

 

rendező: Curtis Hanson

forgatókönyvíró: Brandon   Hooper, Kario Salem

operatőr: Bill Pope

producer: Curtis Hanson,   Brandon Hooper, Jim Meenaghan

vágó: John Gilbert

 

 

 

 

 

szereplők:

Jonny Weston (Jay Moriarity)

Gerard Butler (Frosty Hesson)

Elisabeth Shue (Christy Moriarity)

Abigail Spencer (Brenda Hesson)

Leven Rambin (Kim)

Scott Eastwood (Gordy)

Alexander Kanellakos (Surfer)

Taylor Handley (Sonny)

Jenica Bergere (Zeuf)

 

 

 

Tájékoztatjuk honlapunk látogatóit, hogy a megjelent írásokhoz megszűnt a hozzászólás lehetősége. Kérjük szíves megértésüket!
(a Biblia Szövetség vezetősége)

Filmismertető

Fekete mise
2015. november 11. szerda
A Black Mass problémás üzenetet hordoz, egy problémás, egyre...
Skyfall
2012. október 27. szombat
A legújabb James Bond film igazi sztárparádé. A 007-es ügynök-sorozat 50. születésnapját nem...
Egy jobb világ (Haevnen / In a Better World)
2011. április 01. péntek
Susanne Bier, az ismert dán rendezőnő jelentős sikerekkel a háta mögött (Testvéred feleségét,...
A hallgatás törvénye (Winter's Bone)
2011. máj. 20. péntek
A napokban gondolkoztam el rajta, vajon mi lehet Dolly Ree-vel, mert még most is elevenen él...
A Vaslady (The Iron Lady)
2012. február 15. szerda
színes, feliratos, angol életrajzi dráma 105 perc, 2011 Ha valaki Margaret Thatcher, egykori...
Vadállatok (Savages)
2012. október 13. szombat
Minden kétséget kizáróan az év legtalálóbb filmcímének képzeletbeli díját Oliver Stone...
Demóna - lenyűgözően látványos miközben az Ördöggel szimpatizál
2014. június 10. kedd
Sokan viszolyognak minden Walt Disney filmtől, és bár én nem tartozom közéjük, a Stúdió legújabb...
Everest
2015. október 01. csütörtök
Mi, akik az emberiségnek abba a 99,999 százalékába tartozunk, akik...
Phillips kapitány
2013. november 25. hétfő
2013-ban sorra mutatták be az izgalmasabbnál izgalmasabb túlélő drámákat a rangos nemzetközi...
Biutiful
2011. október 14. péntek
színes, feliratos, spanyol-mexikói filmdráma, 2009 148 perc, 16 éven felülieknek A mexikói...

Könyvismertető

Reflektorfényben a túlevés
2013. június 03. hétfő
„Isten a falánkságot (más szóval a túlevést) bűnnek tartja: 'Mert a dőzsölő és a falánk...
Társtaláló
2012. december 13. csütörtök
Egy fiú, aki 18 évesen lemondott az addig bevett szokásként gyakorolt randevúzgatásról, 5 évvel...
Búcsú a randevúktól
2013. február 12. kedd
Ritkán lehet olvasni ennyire őszinte és hiteles vallomást, bizonyságtételt. A címmel ellentétben...
Egy guru halála
2013. január 04. péntek
Az író a gyermekkora bemutatásával kezdi a könyvet, valós és tényszerű képet festve a...
Véletlenül milliárdos
2010. november 16. kedd
A közösségi háló (The Social Network) c. film bemutatójának másnapján tartotta...
Fűtő Róbert: Béküljünk ki! ...de hogyan?
2013. november 04. hétfő
A legtöbb keresztyén könyv azt mutatja be, hogy milyennek kellene lennie a jól működő keresztyén...
12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt
2013. október 07. hétfő
A napokban olvastam egy cikket a magyarországi válások számáról. Megdöbbentő számadatok állnak...
A viskó
2011. január 13. csütörtök
A Biblia Szövetség Fontos kérdések előadássorozatának 2010 decemberi rendezvényén Istent is lehet...

Képek

SlideshowFx Picasa Widget for Joomla!
Copyright © 2010 www.OopsTouch.com

Cikkajánló Biblia és Gyülekezet folyóiratunkból

A mártír misszionárius

(Molnár Máriára emlékezve)

Szülővárosa és a külmissziói munka támogatói a közelmúltban Várpalotán emlékeztek a 125 éve született Molnár Máriára, a magyar református egyház misszionáriusára, aki Pápua Új-Guinea partjainál, a tengeren halt mártírhalált. Az 1950-ben Mánusz szigetén felállított síremlék őrá és a szigeten működő német evangélikus misszió II. világháborúban mártírhalált halt társaira emlékeztet. A japán katonák mintegy húsz misszionáriust és ugyanennyi német, a Bismarck-szigeteken maradt polgári lakost végeztek ki brutálisan 1943. március 16-án, az Akakize torpedóromboló fedélzetén. Közöttük volt Molnár Mária misszionáriusnő is, aki tizenöt évet töltött a pápuák között.

A hazaszeretet, mint kötelesség

A protestáns gondolkodók kimerítően tanítottak a nemzetről, a hazáról, és ezt mindig úgy tették, hogy közben felmutatták azt az isteni gondoskodó szeretetet és áldást, amit a bűnbe esett ember számára a haza ma is jelent.

Megtanulhatjuk tőlük, hogy a haza egyrészt közösség, ami szociális biztonságot nyújt: gondoskodást az elesett emberről, a rászorulóról, s emellett a nemzet tagjainak egymást építő közösségi kapcsolata is virágzik. De olyan különleges élettér is a haza, ahol az egyéniség kiteljesedhet. A haza védelmet is jelent a külső és belső veszéllyel szemben.

Mindezekkel Isten megakadályozta azt a tragédiát, hogy a bűneset miatt elszabadult indulatok után az emberiség történelme teljes káoszba süllyedjen. Készített tehát az Úr az embereknek hazát, olyat, amiben megtartott valamit abból, amit az Éden jelenthetett volna számukra.

Emlékezz meg az útról!

„...emlékezzél meg az egész útról, a melyen hordozott téged az Úr, a te Istened!" (5Móz 8,2)

„Hosszú idő múlva aztán megjött ezeknek a szolgáknak az ura, és számadást tartott velük." (Mt 25,19)

Mindkét bibliai szakaszban számadásról van szó. Isten kegyelme, hogy időnként maga elé állít, és elszámoltat bennünket. Az adventi, karácsonyi, szilveszteri ünnepkörben több alkalom is kínálkozik arra, hogy az úrvacsorára készülve, számadást tehessünk. Ennek most csak egy fontos, keresztyén gyakorlatunkban mellőzött mozzanatára szeretném ráirányítani a figyelmet.

Megtörtént?

Azok, akik évek óta olvassák az újságokat, nézik a tv műsorait, és hallgatják a rádióadásokat, egyre gyakrabban teszik fel azt a kérdést, hogy amiről ezekből értesülnek, az valóban megtörtént? Hiszen néhány nap múlva ugyanabból a hírforrásból az ijesztő hírek, hitelesnek tűnt történetek cáfolatával is rendszeresen találkoznak.

Valószínű, hogy a hírszerkesztők közül kevesen gondolnak arra, hogy ez a lassan megszokottá váló jelenség egyre bizonytalanabb légkört teremt a társadalomban, aminek következménye az a nagyon gyakran használt megállapítás, hogy ma már nem lehet hinni senkinek, illetve semmiféle ténynek.

Mi történt nagypénteken?

Ugyanarról az eseményről többféleképpen lehet beszámolni, attól függően, hogy mennyit lát és ért belőle az ember. Lehet egészen felszínesen is, lehet élményszerűen, korrekt-objektív módon, vagy úgy, hogy a szemlélő érti az összefüggéseket is, ismeri a háttér-információkat, és nem csak jelenségeket észlel, hanem a lényeget látja.

A nagypénteki eseményekről is ugyanígy többféle beszámoló készült.

Legjobb befektetés: a továbbadás

Tanúi és részesei vagyunk annak, hogy a szegénység és a gazdagság között egyre nagyobb szakadék tátong. Ezt a szakadékot áthidalandó, sok szegény ember mégis azt a látszatot igyekszik kelteni, mintha gazdag volna. Mindezidáig virágzott a hitelpiac, ami hozzásegítette a nincsteleneket ahhoz, hogy gazdagnak látszanak. Hasonlóan népszerűek a szerencsejátékok, ahol néhány tipp, vagy ügyes kártyaforgatás ígér gyors meggazdagodást. Alapvetően járja át korunkat ez a sóvárgás a többre, fényesebbre és korlátok nélküli szabadságra. Ezenközben arról sem hallgathatunk, hogy roppant lelki sötétség és erkölcsi nihil uralkodik a szívekben.

Alapítsunk új egyházat?

A reformáció emléknapjához közeledve a protestáns egyházak felsorolják azokat az érveket, kritikai megjegyzéseket, amelyekkel igazolni akarják létjogosultságukat. Ilyenkor elhangzik az ún. nyugati (római), ill. keleti (bizánci) keresztyénség kritikája, azzal a magabiztossággal, amiből kitűnik, hogy mi, protestánsok különbek vagyunk.

A törvényt betöltötte

„Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem." (Mt 5,17)

Jézus Krisztus többször is tanított életének, szolgálatának céljáról. A hegyi beszéd nagy ívű gondolatai között a fenti ige világítja meg Krisztus jövetelének jelentőségét. Tanítása az újdonság erejével hatott hallgatóira, és a sokaság álmélkodott azon, mert „úgy tanította őket, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudók".

Miként viszonyul Jézus és tanítása az ószövetségi törvényhez? Esetleg Jézus szokatlan gondolatai hatályon kívül helyezték a régi törvényt, és attól független, gyökerestől új tant és kegyességet léptettek életbe?

A hiszékenység csapdái

Mai világunk egyre hangosabban, és egyre több mindent próbál eladni nekünk. Ha a tévét nézzük, vagy egy-egy napilapot olvasunk, (de még a keresztyén folyóiratokra, újságokra is igaz), hogy telis tele van nélkülözhetetlennek beállított árúk kínálatával. Mindig hangosabb reklámok özöne vesz minket körül a divat, a háztartás, az elektronika, a szórakozás és még inkább a gyógyászat témakörében. Egyre nehezebben tudunk ezek között eligazodni, és sokszor egy-egy kínálatnak be is ugrunk. Majd pedig vagy felfedezzük, hogy hitetés áldozatai lettünk, vagy nem, és az így szerzett nagyszerű cikkek, módszerek, életmódi tanácsok rabszolgáivá válunk; sőt apostolaivá lépünk elő. Sajnos, a keresztyén gyülekezetekben is gyakran találkozunk a legkülönbözőbb gyógyhatású csodaszerek elkötelezett apostolaival és terjesztőivel.

A találkozás öröme

A feltámadott Krisztussal való találkozás mindenkinek nagy örömöt jelentett. Az asszonyok „félelemmel és nagy örömmel" futottak, hogy megvigyék a feltámadás hírét a tanítványoknak. Amikor Jézus először megjelent az övéinek, „megörültek a tanítványok, hogy látják az Urat" (Jn 20,20). És azóta is minden Jézusban hívő embernek öröm, ha csendben őrá figyelhet, vele a hit által együtt lehet.

Gyermeknevelés - fegyelem és engedés

Ha Isten gyermekekkel ajándékozott meg, akkor azt a különleges missziói küldetést is adta, hogy a szeretet, gondoskodás, tanítás és nevelés nyelvén vigyük őket közelébe. A szülők gyermekeik iránti kapcsolatában is Isten lénye kell, hogy kiábrázolódjon.

A kisgyermek apját, anyját mindenhatónak gondolja, minden bújával-bajával hozzá szalad, az átélt szeretet, védelem, gondoskodás Isten tulajdonságait körvonalazza számára. A pozitív szülőélmények a későbbiekben jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy bizalommal várja a fentről jövő segítséget – immár a Mindenhatótól.

Mit jelent az Urat hordozni a családban?

Reformátusok a nehéz időkben

(Megújulási kísérletek a magyarországi református egyházban a II. világháború után)

Az I. világháború és Trianon traumája után eszmélődő magyar reformátusság a misszió és evangélizáció végzésében kereste és látta a kibontakozás, a talpra állás legfontosabb eszközét, így ez a szolgálat különösképpen is fontos szerepet kapott az egyház életében. Ez részben sikerült is, ám alig múlt el néhány évtized, amikor ismét padlóra került az ország. A II. világháború szörnyűségei és az ezt követő időszak gazdasági-politikai válsága azonban újabb lendületet adott a korábbi kezdeményezéseknek, s ennek köszönhetően a felelős egyházi vezetőket ismét foglalkoztatni kezdte a belmissziói munka kérdése.

Ami karácsonyi igehirdetéseinkből kimarad

Legelőször le kell szögeznünk, hogy a címbeli kijelentés nem teológiai vád: nem rossz írásmagyarázókról és figyelmetlen igehirdetőkről lesz szó a későbbiekben. Nem hiba az, hogy karácsonykor nem arról szólunk, akire előadásom utal majd, hanem Jézus Krisztusról. Mert karácsony az ő ünnepe. Az Ige lett testté, halljunk tehát róla, a Krisztusról minél többet! Erre számít és készül a gyülekezet is, amikor beül a padokba. Csak a nagyapámtól hallott legátustörténet szereplője lepődött meg, amikor a maga számára felfedezte a nagy újdonságot. Felolvasta a karácsonyi történetet a jászolbölcsőről, a betlehemi pásztorokról és az angyalról: „... hirdetett nékik nagy örömet, mert született a megtartó, aki..." – és itt, a bibliaolvasás közben lapoznia kellett; s mivel összeragadtak a lapok, ezért többször ismételte: „született a megtartó, aki". Amíg végül, sikeres lapozás után diadalmasan megtalálta: – az Úr Krisztus!

Szegénység a keresztyén gyülekezetekben

Hazánk lakosságának jelentős része küzd anyagi jellegű problémákkal. Kétségtelen, hogy a szegénység megjelent és egyre inkább jelen lesz közösségeinkben, gyülekezeteinkben is. Kell-e segítenünk az ilyen helyzetbe került hívő testvéreknek, rászoruló gyülekezeti tagoknak vagy a hozzánk forduló embereknek? – fogalmazódik meg sok emberben a kérdés. Tudjuk, hogy több gyülekezetben is működik szervezett gyülekezeti diakónia. Máshol azonban – nem feltétlenül az önzetlen keresztyéni szeretettől indíttatva, sokkal inkább a jelentős anyagi haszon reményében – szerveznek nyereségorientált szeretetszolgálati tevékenységet. Vagyis, a szeretetből fakadó diakónia csak álca, valójában a pénzhiány megoldására szolgáló erőfeszítés. Ennek, a nem szeretetből fakadó diakóniának egyetlen alternatívája az Úr iránti és a testvéri-felebaráti szeretetből fakadó szeretetszolgálat lehet, aminek mintáját a Szentírásban találjuk meg.

Lelki gyengeség - Isten közelségének hiánya

„Engedelmeskedjetek azért az Istennek, de álljatok ellen az Ördögnek, és elfut tőletek. Közeledjetek az Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok. Tisztítsátok meg a kezeteket, ti bűnösök, és szenteljétek meg a szíveteket, ti kétlelkűek." (Jak 4,7-8) Arról olvastunk most, hogy valaki ellenáll az Ördögnek, és az elfut tőle.

Az 1956-os eseményekkel kapcsolatos filmet néztünk meg a családdal közösen. Megrázott bennünket, hogy a hősök elpusztultak a mérhetetlen túlerővel szemben, és ügyük is elveszett. Visszagondolva, milyen furcsa lenne úgy megrendezni ezt a filmet, hogy a fegyvertelen emberek elől a tankok „elszaladnak". Pedig itt és most hasonló biztatásról olvasunk: álljatok ellent, és az ellenség el fog futni! Milyen fantasztikus erő, óriási hatalom kellene ahhoz, hogy a túlerőben lévő ellenség elfusson.

Kövess minket facebookon!